U mnogim obiteljima vlada mišljenje da je sklad pod svaku cijenu bolji od sukoba, no sukobljavanje je sastavni dio svakodnevnog života s kojom se djeca trebaju naučiti nositi. U sukobu i nadmetanju djeca odmjeravaju vlastite snage i pri tomu uče procjenjivati sebe i druge, pokušavaju izboriti i osigurati svoj položaj unutar obitelji, ali i u krugu vršnjaka.

Sukob kao važno iskustvo

Kroz sukob s drugom djecom ili braćom i sestrama dijete brani svoj položaj ili jasno izražava svoj stav. Sukob predstavlja važno iskustvo gdje djeca uče izražavati vlastite potrebe i želje i u njih uvjeriti druge, pronaći svoje mjesto u skupini, ali istovremeno uče sagledavati i tuđe stavove, a možda i kako podnijeti poraz, kada se povući. Djeca imaju snažan osjećaj za pravdu i sklona su burnom reagiranju na uskraćivanje i doživljaj nepravde. Sukob često nastaje zbog djetetove reakcije na ono što mu je rečeno da smije ili ne smije učiniti. Često u takvim situacijama svađa može izbiti u tili čas, ali pojašnjavanjem pravila može biti i pravovremeno spriječena.

Početkom 20. stoljeća pojavila se ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena. To je bilo vrijeme brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, zbog kojih je često dolazilo do protesta zbog loših radnih uvjeta.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila odlučile su održati javne demonstracije 8. ožujka 1857. u New Yorku, ali policija ih je rastjerala. Ipak, nisu odustajale i dva mjeseca kasnije osnovale su sindikat. Idućih godina, na isti datum, demonstracije su se nastavile. Jedna od njih ostala je zabilježena u povijesti kao jedna od najutjecajnijih, a to je bilo 1908. godine kada je 15 tisuća žena marširalo kroz New York i tražilo kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Posljednjih godina odnos roditelja i djece značajno se promijenio. Prvenstveno se promijenio pogled na roditeljstvo i odgoj djece, a kao rezultat toga je porast broja roditelja koji se odlučuju na samo jedno ili dvoje djece. Sukladno tome, promijenio se i način na koji roditelji odgajaju djecu.

Odgoj djece danas i nekad – različiti stilovi odgoja

Uz jasne i autoritativne smjernice koje su postavili stručnjaci za odgoj djece, roditelji imaju bezbroj različitih vrsta savjeta oko novih stilova odgoja. Bilo da ste popustljiv ili strog roditelj, svaki stil odgoja ima svoje prednosti i nedostatke, stoga bi bilo najbolje kada biste mogli sve ono što je dobro kombinirati i tako funkcionirati u svojem roditeljstvu. No, znamo svi da je teorija jedno, a praksa drugo.

Dan sigurnijeg interneta (Safer Intemet Day — SID) je međunarodni dan koji se na inicijativu Europske komisije globalno obilježava već dugi niz godina. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promoviraju sigurno i odgovorno korištenje interneta i digitalnih tehnologija.

Dan sigurnijeg interneta 2024. godine u svijetu će se i ovaj put obilježiti pod sloganom „Surfaj sigurno - Zajedno za bolji intemet” dana 06. februara/veljače. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2011. godine na inicijativu udruženja „međunarodni forum solidarnosti — EMMAUS” (MFS-EMMAUS), u organizaciji Centra za sigurni internet u BiH, koji Vas ovim putem poziva da se pridružite obilježavanju ovog značajnog dana, te podržite aktivnosti u oblasti sprječavanja zloupotrebe djece i mladih u digitalnom okruženju.

Tko je online

Imamo 26 gostiju i nema članova online

Statistika

Korisnici
2
Članci
198
Broj prikaza (hitova) članaka
367579

Kontakt informacije

Treća osnovna škola Mostar
Trg hrvatskih velikana bb, 
88 000 Mostar, 
Bosna i Hercegovina

Tel: 
+ 387 36 318 451

Email: 
treca.os.mostar@gmail.com

Web: 
www.trecamo.ba

Idi na vrh