U povijesti će ostati zapisan jedan važan datum, datum kada je goloruki hrvatski narod stao pred tenkove JNA u Pologu. Povijest će pamtiti taj 7. svibnja 1991. godine.

Goloruki hrvatski narod stao je pred tenkove i tako spriječio moguću okupaciju zapadne Hercegovine, odnosno spajanje srpskih jedinica iz Knina, odnosno Krajine, s jedinicama JNA u Mostaru i vjerojatno spriječio napad na Split. Pregovore sa zapovjednikom mostarskog garnizona JNA pukovnikom Milojkom Pantelićem započeli su tada predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, širokobriješki gvardijan fra Mladen Hrkać, Jure Skoko i Zdenko Ćosić.

Kad su tenkovi JNA 7. svibnja 1991. zaustavljeni u Pologu, odmah nakon prolaska vojne kolone u prijepodnevnim satima Tihomir Mišić je zajedno sa svojim najodanijim prijateljima, podigao barikadu na Balinovcu u Mostaru i prekinuo njihovu izravnu komunikaciju s vojarnama u Mostaru. Navedena barikada bila je prvi javni i organizirani otpor prema agresoru na području Mostara.

Zaustavljanje tenkovske kolone bivše JNA prepriječenim kamionima i nenaoružanim ljudstvom na izlazu iz Pologa, za hrvatski narod Širokog Brijega, Mostara, Gruda, Posušja, Čitluka, Ljubuškog i Čapljine, bila je prekretnica koja je pokazala kako se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.

05/07/2020

15:41:22

Traži

Tko je online

Imamo 34 gostiju i nema članova online

Statistika

Korisnici
2
Članci
201
Broj prikaza (hitova) članaka
370000

Kontakt informacije

Treća osnovna škola Mostar
Trg hrvatskih velikana bb, 
88 000 Mostar, 
Bosna i Hercegovina

Tel: 
+ 387 36 318 451

Email: 
treca.os.mostar@gmail.com

Web: 
www.trecamo.ba

Idi na vrh