Tko je na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 10 

Posjete stranici

U mjesecu ožujku na portalu naše škole Google analytics zabilježio je 1640 posjeta.

Statistika

Posjete Sadržajima : 361040
Ekskurzija V. razreda Ispis E-mail
Autor Treca Mo   
Utorak, 20 Lipanj 2017 20:40

Dana 2.6.2017. godine u ranim jutarnjim satima krenuli smo na ekskurziju put Dalmacije. Vozili smo se ugodnim turističkim autobusom.

Nakon nekoliko sati vožnje stigli smo na prvo odrediše – grad Nin. Vidjeli smo razne drevne ruševine. Posjetili smo i poznatu crkvu svetog Križa. U Ninu je živio Grgur Ninski. On je bio biskup. Važan je za katolike zato što je proširio pravo da mise budu na hrvatskom, a ne samo na latinskom jeziku.

U blizini se nalazi spomenik kneza Branimira. On je ojačao Hrvatsku i proglasio Jadransko more hrvatskim. Taj spomenik je napravljen u njegovoj prirodnoj veličini.

Nakon toga smo otputovali u Zadar. Stali smo pored turističke atrakcije Pozdrav Suncu djelo Nikole Bašića koje tijekom dana prikuplja Sunčevu energiju, a navečer svijetli i tako pozdravlja Sunce. Vidjeli smo i Morske orgulje. One su u obliku stuba s raznim otvorima. Kada dođe plima, ona pogura zrak kroz te otvore. Tako nastaje zvuk. „More je pravi glazbenik!“ rekao je jedan od članova naše skupine.

 

Potom smo krenuli u hotel Marin koji se nalazi u Pakoštanima. Večerali smo, kupali se u bazenu i krenuli na počinak. Sutradan smo, nakon doručka, krenuli u Vodice. Nakon obilaska Vodica, sjeli smo na brod. Većina je imala malu tremu jer im je to bio prvi put na brodu. Pjevali smo, slikali se…

Ubrzo smo stigli u Šibenik. Tamo smo ručali i krenuli u obilazak. Svi smo ostali bez riječi kada smo vidjeli unutrašnjost katedrale svetog Jakova. Svaki onaj, pa čak i najmanji detalj je ručno izrađen, bez ikakvih kalupa. Strop su lijepili svježim jajima da bude čvršći. Njima su jaja služila kao nama cement.

Nakon Šibenika, krenuli smo u šetnju po Pakoštanima. Kupali smo se i u moru. Zatim smo otišli u hotel, kupali se u bazenu, pa imali zabavu. Nakon svega toga, svi smo slatko zaspali.

Ujutro smo krenuli u Skradin. Tu nas je dočekao brod koji nas je odveo do NP Krka. Prolazili smo kraj slapova. Nismo se mogli nadiviti prizoru. Šetnja uz rijeku je izgledala kao šetnja kroz prašumu. Krenuli smo u Šibenik na ručak.

Poslije ručka smo došli u Trogir gdje smo vidjeli tvrđavu Kamerlengo. Počastili smo se sladoledom pa krenuli u Split. Ušli smo u Dioklecijanovu palaču. Nju je dao izgraditi car Dioklecijan, koji je u njoj boravio posljednjih jedanaest godina svog života. On je bio rimski car koji je progonio kršćane. Živio je šezdeset šest godina.

Potom je slijedio povratak kući. Svi smo ušli u autobus sretni zbog povratka doma, a tužni zbog napuštanja Dalmacije. Bila je to nedjelja 4.6.2017. godine. Sve što je lijepo kratko traje, ali zato će dugo potrajati lijepe uspomene i sjećanja s ove ekskurzije.

Novinar: Dragan Boban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ažurirano: Utorak, 20 Lipanj 2017 20:46
 

Treća osnovna škola

Kontakt informacije

Treća osnovna škola Mostar

Trg hrvatskih velikana bb,
88 000 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Tel:
+ 387 36 318 451

Email:
treca.os.mostar@gmail.com

Web:
www.trecamo.ba

Anketa

Koliko sati dnevno provodite ispred računala?
 

Blic vijesti

Susret s književnikom u P.O.Polog

Susret učenika s pravim pravcatim književnikom, čovjekom koji svojom maštom i perom (u suvremeno doba zvanim tipkovnica), pretvara maštu u pisanu riječ, hvale je vrijedan događaj. Tko zna, možda se u tim malenim djevojčicama i dječacima krije budući Nobelovac ili Nobelovka kojeg upravo susret s majstorom pisane riječi nadahne na stvaranje.

Naime, jednog lijepog jesenjeg jutra nazvala nas je dugogodišnja prijateljica Područnoga odjela Polog Treće osnovne škole Mostar, gospođa Zorica Marić, djelatnica Dječjeg odjela Narodne knjižnice HNŽ-a, s prijedlogom da upravo našu školu posjeti dječji pisac u sklopu Festivala dječje knjige kojeg organizira Narodna knjižnica HNŽ-a. Svesrdno smo prihvatili ponudu te je drugoga lijepog jesenjeg jutra došao gospodin Miro Naletilić, svestrani književnik za mlade, izvršni urednik dječjeg lista Cvitak te profesor hrvatskog jezika i književnosti.

Opširnije...

Foto odabir

kopija od img_1045.jpg


Zadnje dodano

Najčitanije


Autorska prava TrecaMo.