Korona. Tlačiteljica. Ubojica. Nepredvidiva otimačica života kojoj ne vidimo početka, niti kraja, koju ne poznajemo. Neprijatelj. Ali, unatoč svemu tomu, korona je i učiteljica koja skida maske i koja nas tjera da drugačijim okom pogledamo na svijet, koja dane boji crnom temperom kako bismo više znali cijeniti one bijele, koja nas potiče na promišljanja i preispitivanja i propitivanja, koja nas udaljuje od naših voljenih kako bi učvrstila našu ljubav... Nije sve tako jednostavno kako se na prvi pogled čini, niti je sve crno; svaki mač ima dvije oštrice.

Jedan od brojnih dokaza da trenutno stanje u svijetu zbližuje, uči, otvara oči i budi kreativnost je naša nastavnica hrvatskog jezika Anita Novak koja svaku lekciju i svaki zadatak učini zanimljivima i zabavnima, čak i sada, kada smo daleko od školskih klupa. Naime, umjesto uobičajenog sata lektire, knjigu Smogovci od Hrvoja Hitreca obradili smo uz pomoć papirnate vrećice. Papirnate vrećice? Da! Prednju stranu vrećice trebali smo ilustrirati kao naslovnicu pročitanog djela, a na zadnjoj strani trebali smo zapisati bilješke o piscu, mjesto i vrijeme radnje, kratak sadržaj, temu, ideju itd.

Ali najvažnije od svega je sadržaj vrećice – trebali smo u nju ubaciti deset stvari koje na bilo koji način povezujemo s ovomjesečnom lektirom; s likovima, događajima ili bilo čim drugim. Ako su predmeti koje želimo ubaciti preveliki, mogli smo ih nacrtati na papir i zatim ih ubaciti. Bilo je tu dvogleda, marmelada, ruža, žvakaćih guma... Zatim smo, zajedno s nekim od ukućana, snimili video u kojem smo objašnjavali zašto smo se odlučili za baš te predmete; kakve veze imaju sa šaljivim Smogovcima. Te smo videe slali nastavnici, a ona bi ih gledala s oduševljenjem i zadovoljstvom što nam nakon toliko vremena može čuti glasove.

Zaista nam je bilo zabavno i zanimljivo iskusiti promjenu i neuobičajenost na polju lektire. I ukućani su nam se zabavili, pomažući nam pronaći odgovarajuće predmete i snimajući nas dok ih predstavljamo. Bilo nam je pravo zadovoljstvo zaroniti u more zvano Naselak u potrazi, ne za skrivenim blagom, već za stvarima kojima bi mogli našu papirnatu vrećicu, osjećajući kako se veza između učenika i nastavnika učvršćuje.

I za kraj ću još samo reći: Nastavnice, velika Vam hvala na svemu što ste činili za nas i što i dalje činite te što i u ovim vremenima strepnje i tmine umijete zapaliti iskru u svakom od svojih učenika!

Radove učenika možete pogledati na našoj Facebook stranici.

05/24/2020

21:12:01

Tko je online

Imamo 53 gostiju i nema članova online

Statistika

Korisnici
2
Članci
111
Broj prikaza (hitova) članaka
109785

Kontakt informacije

Treća osnovna škola Mostar
Trg hrvatskih velikana bb, 
88 000 Mostar, 
Bosna i Hercegovina

Tel: 
+ 387 36 318 451

Email: 
treca.os.mostar@gmail.com

Web: 
www.trecamo.ba

Idi na vrh