Tko je na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 2 

Posjete stranici

U mjesecu ožujku na portalu naše škole Google analytics zabilježio je 1640 posjeta.

Statistika

Posjete Sadržajima : 325470
Vraćanje na osmogodišnji sustav obrazovanja nemoguće provesti Ispis E-mail
Autor Treca Mo   
Srijeda, 07 Veljača 2018 16:42

Devetogodišnje osnovno obrazovanje treba detaljnu analizu. Zaključak je ovo rasprave održane u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije. U javnosti su se pojavile i informacije da bi devetogodišnje obrazovanje ponovo trebalo zamijeniti osmogodišnjim, barem kada je riječ o ovoj županiji, javlja Federalna.ba.

Proces uvođenja devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji je počeo školske 2004/05. godine, zaživio je bez dovoljne analize i pripreme što je danas otvorilo pitanje povratka na osmogodišnje osnovno obrazovanje. "Sustav je zaživio i mislim da treba raditi na njemu. Ne činiti ponovno pogreške i vraćati se bez detaljnih priprema i analiza", smatra Stipe Vrljić, ravnatelj Treće osnovne škole u Mostaru.

 

Da je potrebno uraditi detaljnu analizu devetogodišnjeg sustava stava su i u Udruženju roditelja "Naša djeca". "U prilog tome govori činjenica kako je trebalo cijelih sedam godina kako bi se definirale đačke isprave na kraju školske godine. Zatim, zakonska osnova nije regulirana kako treba. Naime, na snazi je još uvijek zakon o osnovnom obrazovanju koji je rađen za osmogodišnje obrazovanje", navodi Mirjana Laganin, glasnogovornika udruženja.

Devetogodišnje obrazovanje, barem što se tiče Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanske županije, ne predstavlja najveći problem. Međutim, ističu da su, općenito, reforme u obrazovanju neophodne. "Mi samo pričamo, nigdje promjene nema, nemamo zakona, nemamo pedagoških standarda, nemamo kolektivnog ugovora, nemamo podzakonskih akata", naglašava Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a.

Međutim, u ovom trenutku vraćanje na osmogodišnji sustav obrazovanja je nemoguće provesti, jer bi bez planske reforme čak doveo i do tehnološkog viška.

Ažurirano: Srijeda, 07 Veljača 2018 16:47
 

Treća osnovna škola

Kontakt informacije

Treća osnovna škola Mostar

Trg hrvatskih velikana bb,
88 000 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Tel:
+ 387 36 318 451

Email:
treca.os.mostar@gmail.com

Web:
www.trecamo.ba

Anketa

Koliko sati dnevno provodite ispred računala?
 

Blic vijesti

Posjet Vjetrenici

U mjesecu lipnju jedna od aktivnosti škole jest i izlet na neko lijepo i novo mjesto. Upravo smo šestoga dana u mjesecu lipnju 2018. godine u sklopu te aktivnosti posjetili općinu Ravno i njen najpoznatiji dio – špilju Vjetrenicu.

Vjetrenica je najpoznatia i najveća špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine. Neke od posebnosti ove špilje su prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, bogat svijet jezera, vodopada i potoka i njihovih slijevanja.

Uz sve to, ova špilja je i prva u svijetu po svojoj bioraznolikosti. Sve ovo saznali smo od naših simpatičnih vodiča Helene i Nikše, kojima ovim putem zahvaljujemo na strpljenju i ukazanoj pomoći tijekom cijele posjete.

Opširnije...

Foto odabir

graphic21.jpg


Zadnje dodano

Najčitanije


Autorska prava TrecaMo.