Tko je na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 11 

Posjete stranici

U mjesecu siječnju na portalu naše škole Google analytics zabilježio je 1435 posjeta.

Statistika

Posjete Sadržajima : 302458
Vraćanje na osmogodišnji sustav obrazovanja nemoguće provesti Ispis E-mail
Autor Treca Mo   
Srijeda, 07 Veljača 2018 16:42

Devetogodišnje osnovno obrazovanje treba detaljnu analizu. Zaključak je ovo rasprave održane u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije. U javnosti su se pojavile i informacije da bi devetogodišnje obrazovanje ponovo trebalo zamijeniti osmogodišnjim, barem kada je riječ o ovoj županiji, javlja Federalna.ba.

Proces uvođenja devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji je počeo školske 2004/05. godine, zaživio je bez dovoljne analize i pripreme što je danas otvorilo pitanje povratka na osmogodišnje osnovno obrazovanje. "Sustav je zaživio i mislim da treba raditi na njemu. Ne činiti ponovno pogreške i vraćati se bez detaljnih priprema i analiza", smatra Stipe Vrljić, ravnatelj Treće osnovne škole u Mostaru.

 

Da je potrebno uraditi detaljnu analizu devetogodišnjeg sustava stava su i u Udruženju roditelja "Naša djeca". "U prilog tome govori činjenica kako je trebalo cijelih sedam godina kako bi se definirale đačke isprave na kraju školske godine. Zatim, zakonska osnova nije regulirana kako treba. Naime, na snazi je još uvijek zakon o osnovnom obrazovanju koji je rađen za osmogodišnje obrazovanje", navodi Mirjana Laganin, glasnogovornika udruženja.

Devetogodišnje obrazovanje, barem što se tiče Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanske županije, ne predstavlja najveći problem. Međutim, ističu da su, općenito, reforme u obrazovanju neophodne. "Mi samo pričamo, nigdje promjene nema, nemamo zakona, nemamo pedagoških standarda, nemamo kolektivnog ugovora, nemamo podzakonskih akata", naglašava Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a.

Međutim, u ovom trenutku vraćanje na osmogodišnji sustav obrazovanja je nemoguće provesti, jer bi bez planske reforme čak doveo i do tehnološkog viška.

Ažurirano: Srijeda, 07 Veljača 2018 16:47
 

Treća osnovna škola

Kontakt informacije

Treća osnovna škola Mostar

Trg hrvatskih velikana bb,
88 000 Mostar,
Bosna i Hercegovina

Tel:
+ 387 36 318 451

Email:
treca.os.mostar@gmail.com

Web:
www.trecamo.ba

Anketa

Koliko sati dnevno provodite ispred računala?
 

Blic vijesti

Suradnja s lokalnom zajednicom- skup domaćina Pologa

Četvrti po redu skup domaćina Pologa održan je u ponedjeljak 12. veljače 2018. u prostorijama naše područne škole u Pologu.

Na dnevnom redu sastanka bile su teme bitne za lokalnu zajednicu: uređenje lokalne infrastrukture (putevi i rasvjeta), osnivanje dobrovoljnog vatrogasnog društva, uređenje groblja te školski projekti.

O školskim projektima vezanim za područnu školu Polog izvijestio je ravnatelj Stipe Vrljić.

Naglasak je stavljen na početnu fazu izgradnje školske sportske dvorane te na projekt uređenja školskog dvorišta.

Foto odabir

333.jpg


Zadnje dodano

Najčitanije


Autorska prava TrecaMo.